De derde keet van Echten: de biljartclub van Benning

 

ECHTEN – Echten heeft naast allerlei officiële verenigingen ook officieuze. Een daarvan is de biljartvereniging van Jan Benning. In een appartement bij hem op het erf komen de biljarters twee maal per week bij elkaar.

Alleen in de koudere maanden van het jaar. Want als het weer mooier is, dan ‘is het zunde um binnen te zitten’, aldus de biljarters.

Het begin

Tien jaar geleden toen het appartement bij de woning van Jan Benning vrij kwam te staan hoefde hij niet lang na te denken wat er mee moest gebeuren. Een biljarttafel moest er komen. Jan is afgereisd naar biljarttafelfabrikant Bierling en de Schepper en heeft met wat onderhandelen een echte wedstrijdtafel weten te krijgen. “Die tafel, is eigenlijk net te groot voor deze ruimte”, vertellen de heren. Dit is echter opgelost door één keu, de biljartstok, af te zagen tot een korter model voor de krappe hoekjes. Twee maal per week komen twee verschillende groepjes biljarters bij elkaar bij Jan Benning. Van het het najaar tot Pasen. Daarna is het weer tijd om buiten te zijn.

Bekenden van de paardensport

Alle heren hebben naast biljarten nog een ander liefhebberij: de paardensport. Tijdens verschillende paardensportevenementen kwam ze elkaar tegen, raakten aan de praat en kwamen erachter ze naast paarden ook van biljarten hielden. Het duurde ook niet lang voor Jan Benning twee maal per week de biljarters over de vloer kreeg. Vanuit Echten zelf zijn er geen biljarters bij het huidige clubje. “D’r bint hier geen biljarters. Ja, die bint  hier in het begin ook nog wal een keer west, maar het zette niet deur”, vertelt Jan Benning.

Gezelligheid en samenkomst 

Het is niet zozeer het winnen wat telt, maar voornamelijk de gezelligheid en de praoterij is belangrijk. Wel zijn de heren fanatiek en willen ze allen graag winnen: toch verkiezen ze de samenkomst boven het spel. “Ik zeg altijd: we hebt in Echten drie keten en we bint ook nog ies allemaol familie”, grapt Jan Benning, doelend op Keet Tante Lita van zijn kleinzoons en de Papkarre, waarbij zijn andere kleinzoon betrokken is.

 

facebooktwitterredditpinterestmail

  1 comment for “De derde keet van Echten: de biljartclub van Benning

  1. CBenning
    19 april 2016 at 1:00 pm

    Zo Zo mooi verhaal en foto’s
    Dat jullie daar nog maar veel plezier mogen hebben
    Groet Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *