Een kijkje bij boekbindcentrum De Hummelhoeve (video)

ECHTEN – Van perkament tot papyrus en van boekdrukken tot boekbinden. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar alles wat met een boek te maken heeft kán bij boekbindcentrum de Hummelhoeve.

“We kunnen in principe alles zelf, van het maken van papier tot het uitgeven van een boek en alles wat daar tussen zit”, zegt eigenaresse Matje Hummel. En alles op ambachtelijke wijze.

Totaalaanbod

In het boekbindcentrum werken een aantal vrijwilligers. Iedereen met zijn eigen specialisatie. Zo is Jan Kat verantwoordelijk voor het maken van perkament, Johan Botter is een specialist in het inbinden van oude boeken (vooral uit Drenthe) en Guus van Dam is naast molenaar in Ruinen ook de expert op het gebied van druk en zetwerk. En dit zijn niet de enige. Met alle vrije medewerkers is het boekbindcentrum in staat om van a tot z een boek te maken.

Opdrachten

Ondanks dat het boekbindcentrum misschien wel de enige is in Nederland die op deze manier werkt, is opdrachten krijgen nog wel lastig. Veel mensen zien de meerwaarde nog niet van een ambachtelijk gedrukt en gebonden boek. Maar er zijn wel opdrachtgevers. Zo worden de handleidingen van jachten gemaakt in Echten. Een bepaald bedrijf dat jachten maakt wil graag dat de handleidingen ook bij het klassieke karakter van de jacht passen en zo kwamen ze in Echten terecht.

Boekbinden voor beginners 

Volgens de vrije medewerkers van de Hummelhoeve is er best wel interesse voor het boekbinden en de aanverwante handelingen, maar mensen onderschatten het. “Mensen willen wel graag een workshop”, zegt Matje, “maar dat kan bijna niet, omdat het boekbindersvak zich niet in een paar lessen laat leren.” Voordat je echt goed kunt boekbinden ben je volgens de vrije medewerkers zo zes jaar het vak aan het leren.

 

 

 

 

facebooktwitterredditpinterestmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *