Hij is terug!

ECHTEN – Vanmorgen was hij nog in Bad Bentheim, maar vanmiddag om half drie kwam Henk Nijstad de allee van Huize Echten op fietsen, terwijl zijn dorpsgenoten daar net de picknick achter de rug hadden. Niemand, zelfs zijn gezin, wist van zijn terugkomst. 

Henk had zijn gezin nog wel een foto gestuurd van het grensbordje, maar dat werd thuis als grapje ontvangen.

Berlijn te druk

Het doel van zijn fietstocht, die vorige week vrijdag begon, was Berlijn halen. En die heeft hij gehaald. Zaterdagmiddag kwam Henk in Berlijn aan, maar hij is daar niet lang gebleven. “Er was daar dusdanig veel volk dat een boer uut Drenthe zich daor niet thuus vuult”, zegt Henk. Niet lang na dat besef heeft hij op het station een kaartje gekocht naar Bad Bentheim en dat was nog wel een opgave, want de fiets moest ook mee en alle fietsplekken waren vol. Volgens een van de stationsmedewerkers kon Henk het best een kaartje voor zichzelf kopen en aan de conducteur vragen of de fiets mee mocht. Toen rond een uur of zes ook nog op de borden kwam te staan dat de trein gehalveerd was, kreeg hij het benauwd. Hij heeft de conducteur omzeild. “Ik vraog niet, en ik druk de fiets er gewoon in”, vertelt hij lachend. Maar het is goed gegaan. Zaterdagavond tien uur kwam hij in Bad Bentheim aan.

“De boer uit Echten heeft wat gezien”

In de trein terug zat Henk met de rug naar het noorden en uit het raam zag hij de bergen. “Daor ben ik over hen e koom'”, dacht hij toen. De bergen blijven hem altijd bij. “Ik had van mien leven nog nooit bergen e zien”, vertelt hij. Daarnaast heeft hij veel gekeken naar de boeren in Duitsland. Hoe die hun werk doen. Vooral de grootschaligheid is een groot verschil, meent hij.

Terugkomst 

Toen Henk vanmiddag de dorpspicknick op kwam fietsen waren zijn dorpsgenoten druk aan het zeskampen bij de speelvijver in het bos. Daar werd hij met applaus ontvangen. Van zijn jongste zoon Mark en zijn vrouw Lita kreeg hij een warm onthaal. Rick de oudste was wat praktischer. “Dan kun ie mooi melken vanaomd”, aldus Rick. En zo geschiede. Henk ging thuis direct weer aan het werk.

Volgend jaar wil Henk Nijstad een poging doen om de Middellandse Zee te bereiken per fiets.

 

 

facebooktwitterredditpinterestmail

  1 comment for “Hij is terug!

  1. Roelof en liduin
    6 juni 2016 at 12:45 pm

    Henk gefeliciteerd. Kop leeg? Dan kun je er weer fris tegenaan. Mooie belevenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *