De jongerenboswachters van het speelbos (video)

ECHTEN – Een hoop gegil en gelawaai, maar bijna allemaal even enthousiast. De jonge boswachters van het speelbosje naast Huize Echten gaan op pad om hun bosje weer netjes te maken. Onder leiding van jeugdboswachter en dorpsgenootje Nicolai de Ridder.

Met vuilniszakken en knijpstokken trekken de kinderen van de basisschool het bosje in om onder andere afval van de paden te rapen.

Hun bosje

Het is niet voor niets dat de kinderen het bosje bijhouden. “Als je de kinderen verantwoordelijkheid geeft over het speelbos, dan houden ze het ook netjes en spreken ze iemand die het bevuilt of vernield er op aan”, zegt Evert Bulder, een van de vrijwilligers. Het zijn echter niet alleen volwassenen die op dat idee kwamen.

Jong geleerd, oud gedaan

Jeugdboswachter Nicolai de Ridder houdt een oogje in het zeil. Het speelbos ligt achter zijn huis en hij is er geregeld te vinden. Zijn er ongeregeldheden? Dan gaat er een mailtje naar de stichting van het bos dat er weer wat moet gebeuren.  In een tijdschrift waarop hij is geabonneerd las hij iets over jongerenboswachters en dat leek hem wel wat. Nu is hij dus de jeugdboswachter van het speelbosje en dat blijft hij ook nog wel een tijdje. “Lang, heel lang. Ik denk echt heel lang”, aldus de jonge boswachter. Later wil hij ook graag boswachter worden, óf valkenier.

Rommel opruimen

Vandaag bestaan de klusjes in het bos vooral uit afval uit het bos halen, de boel weer netjes maken en een takkenwal herstellen. De wal ligt langs de parkeerplaats, maar volgens Nicolai lopen veel mensen niet over het pad, maar door de houtwal om zo sneller in het speelbosje te zijn. “Die zijn we weer aan het repareren”, aldus Nicolai.

En natuurlijk was er voor de jonge natuurliefhebbers ook drinken en wat lekkers.

 

facebooktwitterredditpinterestmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *